Evlilik, bireylerin mutlu olmalarını sağlaması gibi olumlu etkilerinin yanında bazen sık tartışmaların olduğu çatışmalı bir evlilik haline de gelebilmektedir. Evlilikte çatışmaların sık ve şiddetli olması çiftlerin psikolojik sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Evlilik terapisine başvuran çiftlerin çoğunda evlilik sorunlarından kaynaklı sıklıkla depresif belirtiler yaşadıkları yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur.
Çatışmalara yol açan birçok durum söz konusudur; iletişim problemleri, evlilik dışı ilişkilerin varlığı, kültürel farklılıklar, eşlerin evlilikten beklentilerinin farklı olması, cinsel sorunlar, maddi konular, eşlerin aileleriyle ilgili yaşanan problemler, alkol ve kumar gibi alışkanlıkların varlığı bunlardan bazılarıdır.
Evliliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesi, çiftlerin yaşadıkları çatışmaları nasıl çözdüğüne bağlıdır. Çatışmalarını sağlıklı bir şekilde çözen çiftler, evliliklerinden doyum alabilirler ve evliliklerinde mutludurlar. Hatta çatışmadan dolayı evlilikleri tehlikeye girmek yerine ilişkileri daha da güçlenir. Sağlıklı evliliklerde bir miktar çatışma olması gayet normaldir.
Eğer bir evlilikte hiç çatışma yoksa, bu o evliliğin tehlikede olduğunu gösterebilmektedir. Eşler o kadar çok birbirlerine ilgilerini kaybetmişlerdir ki, artık çatışma dahi yaşamaz olmuşlardır.
Çiftler, çatışmaları yönetme konusunda gerekli becerileri edindikleri takdirde, yaşanan çatışmalar artık evliliği sarsamaz. Önemli olan sorunların göz ardı edilmemesidir. Yaşanan sorunlar göz ardı edildiği takdirde, ileride daha ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır.
Kendisiyle aralıklarla dolu uzun bir sürecimiz oldu.. Ne olursa olsun hep yanımdaydı...
Danışan : E.K
Uzmanımız : Psk. Aslı Özerenler / 17.02.2021
Özellikle şunu belirtmek isterim, psikolojik destek almak ayıplanacak utanılacak bir şey değil...
Danışan : S.E.O
Uzmanımız : Psk. Aslı Özerenler / 15.02.2021